Jules Dister


Jules Dister studeerde dramaturgie in Keulen, schreef een paar korte toneelteksten en veel korte verhalen. Hij houdt het graag kort.

In 1987 vertaalde hij van Antonin Artaud Van Gogh, de zelfmoordenaar door de maatschappij, uitgegeven door Gerards en Schreurs, Maastricht.

Met Brieven uit Rodez en Reis naar het land van de Tarahumara zijn daar in het jaar 2020 twee nieuwe Artaud-vertalingen aan toegevoegd.    


Antonin Artaud


Antonin Artaud was acteur in stomme films (Dreyer, Abel Gance); surrealist; invloedrijk toneelvernieuwer en instigator van het Theater van de Wreedheid; na desastreus verlopen reizen in Mexico en Ierland werd hij opgenomen in diverse inrichtingen voor geesteszieken, de laatste in Rodez. 

Na zijn ontslag uit Rodez in 1946 profileerde hij zich als een soort anti-kunstenaar: 'Ik heb voorgoed gebroken met de kunst, de stijl en het talent, wee degene die wat ik maak als een kunstwerk of een esthetische prikkel beschouwt....'

In 1947 vond een voor hem georganiseerd optreden plaats in Le Vieux Colombier, onder de talrijke aanwezigen Camus, Gide, Picasso, Braque.    


julesdister.nl Copyright © 2015